Špenátová roláda + cottage lievance

26. july 2015 at 11:22 | Mirka. |  Creativity
Zdravím^^
Teraz, keď je voľno, môžem naplno rozvíjať svoje kuchárske zručnosti. Veď pred Vianocami dovŕšim už 18 rokov, čím sa stanem údajne dospelou, tak by som mala vedieť uvariť viac ako len ovsenú kašu, omeletu, čaj a kávu. Donedávna som zvládala iba tieto základne veci, no ako plynul čas v uplynulom školskom roku, začala som brať varechu do ruky častejšie ako predtým. Za čo mi je mama určite veľmi veľmi vdačná. Už si možno myslela, že sa variť nikdy nenaučím. Našťastie, staré časy, keď som sa čo i len bála zapnúť sporák, sú preč.
Radšej pečiem ako varím. Keď máte jedlo v rúre, nemusíte naň dávať stále pozor. Jednoducho to vypnete vtedy, kedy to káže recept. Ak je na sporáku, je to už trochu zložitejšie. Aspoň pre mňa áno. Ale ako som už povedala, stále sa snažím napredovať a verím, že koncom roka už možno zvládnem uvariť aj niečo zložité :)
Tento týždeň som vyskúšala dva recepty. Špenátovú roládu, ktorú som už predtým jedla, ale vtedy ju robila mama počas môjho"pobytu" v škole. A cottage lievance, ktoré som objavila na blogu, odkiaľ si beriem celkom dosť receptov.

Špenátová roláda

Recept som našla v časopise Dobré jedlo. A hneď na prvý pohľad ma zaujal svojou krásnou zelenou farbou. Povedala som si: Toto musím vyskúšať. Keď som prišla zo školy, roláda už bola urobená a mohla som sa do nej zahryznúť... V tej dobe začala moja "špenátová éra". Samozrejme, nezačala až pri roláde, ale vtedy, keď som prvýkrát jedla cestoviny so špenátom. Mňam. Odvtedy je špenát moja najobľúbenejšia zelenina.

Potrebujeme:
- 400 gramov čerstvého špenátu (400 gramov je ohromne veľa, dala som tam len 200. Ale pokiaľ ju idete piecť z mrazeného, 400 gramov bude podľa mňa akurát)
- 200 gramov topeného syra
- 5 vajec (dala som len 4)
- 12 nasekaných sušených paradajok (dala som zopár cherry paradajok)
- 3 lyžice hladkej múky
- štipku kypriaceho prášku
- 3 strúčiky cesnaku (ak nemáte radi príliš ceskanové jedlá, postačia aj dva alebo jeden)
- pol lyžičky sušeného tymianu (dala som pár posekaných lístkov čerstvého)
- 50 gramov nastrúhaného parmezánu (ten som vynechala)
- soľ

Rúru vyhrejeme na 180°C. Plech s veľkosťou asi 30x40 cm (keďže som mala menej špenátu, použila som trochu menší plech) vyložíme papierom na pečenie. Čerstvý špenát zalejeme vriacou vodou a necháme asi 2 minúty spariť. Potom ho scedíme, necháme vychladnúť a vyžmýkame z neho vodu. Rozmixujeme ho tyčovým mixérom s 5 žĺtkami, 50g topeného syra, so soľou, hladkou múkou a štipkou kypriaceko prášku. Primiešame tuhý sneh z 5 bielkov, zľahke premiešame a cesto vylejeme na plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 12 minút, kým masa nestuhne.
Zvyšný topený syr (150g) premiešame s prelisovaným cesnakom a dochutíme soľou a sušeným tymianom.
Ak sa rozhodnete použiť parmezán, ktorý som ja vynechala, postrúhajte si ho na pracovnú dosku a položte na ňu ešte teplý upečený špenátový plát + pomaly odstráňte papier na pečenie. Parmezán by sa mal na cesto pekne prilepiť. Ak ho vynecháte, postupujte rovnako, len bez strúhania...
Na špenátový plát natrieme pripravenú syrovú plnku, pričom na konci necháme asi pätinu šírky voľnú. Posypeme paradajkami a nakoniec pomaly zavinieme do rolády.
Syr môže spočiatku trochu vytekať, ale keď roláda úplne vychladne, mal by byť pekne tuhý.




Cottage lievance

Originálny recept TU. Tieto cottage lievančeky sa dajú jesť naslano, aj nasladko. Moje chuťové bunky priam zboňujú sladké, takže som si na tanier poukladala tri lievančeky a na ne potom dala kolieska banánu. V originálnom zdroji receptu je aj priprava mäsovej zmesi, ktorá určite ulahodí mäsožravcom :) Ja sa musím priznať, že ma nejako neláka.

Potrebujeme (na dve porcie):
- 100 gramov syra cottage
- 80 gramov celozrnnej múky
- 40 ml mlieka
- 2 bielka

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a pečieme na panvici z oboch strán. Panvicu môžeme ľahko potrieť olejom, v mojom prípade to však nie je nutné :) Z cesta výjde 6 menších lievancov. A máme úžasný obed alebo večeru. Samotné lievance by mali obsahovať okolo 15 gramov bielkovín, z čoho mám radosť.


Tak čo poviete? Jedli ste už niečo podobné/rovnaké?
Aj vám sa páči krásne zelenučké sfarbenie rolády?
Dali by ste si lievance radšej naslano alebo nasladko?

Cliparty, myslím, celý článok pekne oživili. Ich zdroje: . Dzro som ich ukradla :3 Hihi^^.
 

1 person judged this article.

Comments

1 Flavia Flavia | Web | 26. july 2015 at 14:44 | React

wau, vyzera to dobre, ale ta rolada by mi asi nechutila :-| ale je pekna zelena :-D
a tie lievance.. by som ja asi jedla na slano :-D lebo nemam rada ked sa miesaju chute..
mne sa tiez viac "paci" pecenie nez varenie... a na intraku ani na vyber nemam, takze si budem varit ach :-(

2 Yeanni Yeanni | Web | 26. july 2015 at 15:49 | React

Tá špenátová roláda vyzerá úžasne, tú určite skúsim. Ja som teraz som robila zapekané cestoviny so špenátom.

3 Narween Black Narween Black | Email | Web | 26. july 2015 at 15:53 | React

Ja som sa špenátu dlho bála, mala som totiž zafixované, že mi nechutí a tak som tvrdohlavo odmietala jesť čokoľvek z neho :D Potom sa však u nás na záhrade začal opäť pestovať a ja som bola donútená ochutnať najprv špenátové halušky, neskôr cestoviny, potom koláč... A špenátová éra sa začala aj u nás :-D
Roláda vyzerá absolútne skvelo! :3 Určite ju vyskúšam (rodičia zistili, že viem akosi príliš dobre variť a tak je v posledných týždňoch takmer celé varenie na mojich pleciach)
Och, tie cliparty sú úplne rozkošné, pokojne ich kradni aj naďalej ^^

4 L. L. | Web | 26. july 2015 at 18:10 | React

vypadá to fakt pěkně ale asi bych si nedala :-)

5 steel32 & darthnellr steel32 & darthnellr | Web | 26. july 2015 at 19:18 | React

sakra, dávat pozor při vaření :DD
ta špenátová roláda je úplně :OOOO <333
a ty lívance.. jednou sem si je z cottage dělala, ale pak jsem zjistila, že mám prošlou mouku a myslela jsem, že budu blejt :D (špaldovou, nevím jestli byla tak hnusná nebo fakt byla hnusná kvůli tomu že prošla :DD)

6 Domivec Domivec | Web | 26. july 2015 at 21:52 | React

Velmi sa mi páči, ako si recept spracovala :D
Ešte som nič podobné nikdy nejedla, cottage cheese som sa skôr stránila, hlavne bieleho, ale tie lievance ma zaujali a myslím, že to vyskúšam :D Lievance na slano si neviem predstaviť..=DD Špenát mám tiež velmi rada, zatial moje naoblubenejšie špenátové jedlo je špenátová polievka..nepoznám vela ludí, ktorý oblubujú špenát, preto som dosť prekvapená, že je to tvoja najoblubenejšia zelenina ??? (moja hrach :-D ) Dúfam, že recepty budú aj častejšie, velmi pekné fotky! :D

7 Kix*♥ Kix*♥ | Web | 27. july 2015 at 15:00 | React

Hm, obdiv. Já sice něco vařit umím, ale že bych byla nějaká kouzelnice, to se říct nedá :D. Umím jenom základní věci a měla bych to časem už zlepšovat, abych nezůstala pak na ocet, protože neumím pořádně vařit! :D. No zkrátka bych si z tebe asi měla vzít příklad :-)
Ta špenátová roláda vypadá úžasně. Moje mamka sice špenát moc nemusí, ale myslím si, že v tomhle podání by mu neodolala. Vypadá to opravdu báječně a hlavně chutně... mám tendence, že tohle snad vyzkouším udělat. I když mám strach, jestli se mi to povede :D :-). Já mám špenát osobně moc ráda a žádnou takovou roládu jsem ještě neměla... takže je čas to změnit! :D.
Co se týče lívanečků, jedla jsem jen obyčejné klasiky, tyhle jsem ještě nezkoušela. Cottage sýr zbožňuju, docela by mě zajímalo jak chutná v takových lívancích! A jelikož jsem spíš na to sladké, vyzkoušela bych sladkou variantu. Masová mě taky moc neláká ;-)
Jinak parádně zpracovaný článek, recepty ;-) Úplně jsi mi udělala chutě a hodlám oba recepty vyzkoušet! :-)

8 xxx xxx | Web | 27. july 2015 at 15:21 | React

vyzerá to úžasne ale myslím že by sa mi to nepodarilo tak skvele pripraviť kedže moje kulinárske schopnosti sú naozaj minimálne :D :D
Ale tie lievance by som skúsila :3

9 Lany Lany | Web | 27. july 2015 at 15:22 | React

Tak a teraz mám kvôli tebe chuť na tú špenátovú roládu! :D Všetky prísady, ktoré tam sú, zbožňujem! Nemôžem uveriť, že si tam nepridala parmezán. Ako sa poznám, dala by som ho tam celú kopu. :D
Lievančeky sú takisto mňamka, veľmi ich zbožňujem. Určite vyskúšam tie recepty, hned' si ich idem zapísať. ;-)

10 Michaela Michaela | Web | 27. july 2015 at 16:16 | React

špenátová roláda nevypadá vůbec špatně, s mamkou pořád zkoušíme něco nového, takže rozhodně si recept napíšu a vyzkouším :D děkuju za tip, určitě to bude dobrůtka ♥

11 Jessie Jessie | Web | 27. july 2015 at 16:40 | React

Tie lievance vyzerajú úplne úžasne. Niekedy ich rozhodne vyskúšam. :D
Špenátová roláda vyzerá tiež veľmi pekne a zaujímavo, ale pre mňa zostane jedine na tvojej fotke nakoľko ja a špenát... Milujem zeleninu skoro každého druhu ale neviem, špenátu som na chuť zatiaľ neprišla. Kto vie, možno sa to časom zmení. :D

Inak veľmi ti ďakujem za tvoj komentár na mojom blogu. :-)
Som veľmi zvedavá na tú ozdobu zo šišiek, určite sa potom pochváľ aspoň fotografiou, som strašne zvedavá na výsledok. :D

12 Inalyn Inalyn | Email | Web | 27. july 2015 at 21:34 | React

Mňam, tak tá špenátová roláda vyzerá božsky...Síce neviem či mi chutí špenát, pretože som ho jedla zatiaľ len v omáčke a tam mi nebral, ale čerstvý špenát vyzerá fajn...Len ho stále zabudnem kúpiť!
Och a lievance...To je jedno z mála jedál, ktoré dokážem pripraviť, ja obľubujem teda hlavne jablkové a banánové :) Tieto ma zaujali, že sa dajú spraviť aj naslano, takže keď ma to napadne, skúsim ich spraviť na prestriedanie chutí, keďže cez prázdniny si varievam sama a fičím si na cestovinách, zemiakoch a lievancoch :D
Inak páči sa mi tvoj design! :3 Veľmi! :)

13 Zuzka Zuzka | Email | Web | 28. july 2015 at 17:51 | React

Aj ja som sa za posledný rok čo-to priučila vo varení aj pečení. Tiež radšej pečiem, ale snažím sa vzdelávať aj v oblasti varenia, pretože mi to príde praktickejšie. Hlavne také tie 'minútkové' jedlá ako cestoviny a podobne.
Špenátové cestoviny a halušky milujem, ale inak vôbec nie som špenátový človek :D
A tie lievance ma zaujali aj na sladko, aj na slano. Takže vyskúšam ;)

14 cincina cincina | Web | 28. july 2015 at 19:49 | React

Heh, tyjo ty budeš určitě zručnější než já:D Neříkám, že se v kuchyni nepohybuju, ale většinou peču, než vařím. I když obědy si většinou vařím sama, ale to jsem nějaké rychlovky:D
Špenát miluju a jím ho, ale špenátovou roládu jsem teda ještě neměla. Vypadá to skvěle:O
Ale samozřejmě u mě vítězí lívance!:D Protože sladké je prostě sladké!:)
Jinak kočko děkuji za krásný komentář!:) :*

15 Sugr Sugr | Email | Web | 28. july 2015 at 21:20 | React

Jéje, poslintala jsem si klávesnici na notebooku, ta špenátová roláda vypadá fakt mňamozně... ;-)

16 didslife didslife | Web | 29. july 2015 at 2:13 | React

slintám na klávesnicu, mulujem špenát aj cottage!!

17 Sasha Sasha | Web | 29. july 2015 at 11:40 | React

mam napad, prideš mi navariť, hm? :D vyzera to lahodne, ešteže tvoj blog poznam, tka si to nemusim teraz sťahovať a fotiť a ukladať, proste si to opäť najdem..ibažee by si mi važne prišla navariť a napiecť, lebo to vyzera..mňamozne :D

18 Sandra Sandra | Web | 29. july 2015 at 12:27 | React

mňa tiež baví neskutočne moc varenie,len škoda,že vždy keď chcem ísť nieč uvariť,tak to skončí tak,že to je úplne divné a ani jesť sa to nedá:D ale na škole sa naučím:D
ooo tá špenátová roláda,mm vyzerá skvelo! hneď by som si dala,milujem špenat!:D a ešte keď je k tomu syr,no mňam!:D

19 Simix Simix | Web | 29. july 2015 at 14:20 | React

Ta špenátová roláda vypadá skvěle :)

20 Jessie Jessie | Web | 29. july 2015 at 18:13 | React

Ona je z časti Talianka aj pre to že tam bola vyrobená. :D

Inak ma stála niečo okolo 70 eur, a to je ešte z tých "lacnejších" lukov. :D
Následne som si k nej ale musela kupovať aj šípy a ostatné veci keďže všetko sa predáva osobitne (ja som naviac kupovala luk z českej stránky a všetko ostatné zo slovenskej čiže som 2-krát platila aj poštovné) takže nakoniec ma všetko vyšlo na niečo cez stovku, čo je ešte dobre pretože som ušetrila na terčovnici ktorú som nekupovala a taške ktorú som dostala. :D

21 flow flow | Web | 30. july 2015 at 13:16 | React

Tyyjo, tu špenátovou roládu musím zkusit! :) Díky za tipy!
A pořád mi přijde zvláštní Cottage nasladko, ale tak asi je to dobré: D:).

22 Inny Emilly Inny Emilly | Web | 31. july 2015 at 15:25 | React

to zkusím 100% mám hrozně ráda špenát, takže roláda bude parádní určitě :)

23 Smile Smile | Web | 31. july 2015 at 15:36 | React

Musím říct, že já se taky dřív trochu vaření "bála", hlavně mě to nikdy nebavilo - ani nebaví - ale když jsem se před rokem a kouskem stala vegetariánem, bylo za potřebí naučit se vařit, starat se o moje vegetariánské choutky. A tak jsem se naučila  vařit, ale umím to i s masem (teda nevím, jestli je to poživatelné, já to nejím, ale rodiče ano:D), protože často vařím pro celou rodinu. A teda, zvládat dvě jídla najednou, to je fakt opruz.

Špenát mám ráda, takže tuhle roládu určitě budu muset zkusit. :)

24 Joina Joina | Web | 2. august 2015 at 10:28 | React

No téda tak o špenátové roládě slyším poprvé, ale možná by to mohla být mňaminka :)

25 Luci Luci | Email | Web | 2. august 2015 at 19:40 | React

špenátová roláda vypadá chutně ♥ a lívance bych si dala spíše na sladko :D mě je 19 a mamka by měla moc velkou radost, kdybych se o kuchyň začala zajímat jako ty :D ale já se jí celkem zdařile - i když neúmyslně - vyhýbám :D

26 myantisecretdiary myantisecretdiary | 2. august 2015 at 19:58 | React

uz viem čo budem mat na zajtra na raňajky! lievancee! :D dakujem za inšpiráciu, špenát je pre mňa fujtajbl. Hovorila som to aj o brokolici a teraz by som v nej aj spala, ale so špenátom ma nikto nezmieri :-x vymenovala si všetko čo viem urobit (ovsená kaša, omeleta, čaj a káva) ale robím ich naozaj chutné :D a nezabúdajme na ryzu s tonou zeleniny, tá mi tiez ide :D

27 Nicole Nicole | Web | 3. august 2015 at 19:15 | React

roláda sa mi moc nezdá (možno tá farba) :D ale neodsudzujem ale tie lievance vyzerajú mňamkovo :) a ďakujem za toľko komentárov, aj tvoj blog sa mi páči, určite sem zabehnem :)

28 cincina cincina | Web | 3. august 2015 at 20:35 | React

Kočko, už vyhlížím další článek!:)

29 Coneja^^ Coneja^^ | Web | 4. august 2015 at 11:05 | React

U té špenátové rolády mi kapaly sliny na klávesnici :D ... vypadá to úžasně :)

30 K K | Web | 4. august 2015 at 15:21 | React

Děkuji moc za komentář i pochvalu, moc mě to potěšilo! :)
Jinak ty recepty vypadají úžasně, kdybych nebyla líná a byla víc zručná, tak bych se pokusila je uskutečnit. No třeba jednou.. :D

31 itiskatherine itiskatherine | Web | 4. august 2015 at 22:57 | React

Tak ta špenátová roláda vypadá naprosto úžasně! :O

32 Heaven Heaven | Email | Web | 8. august 2015 at 18:04 | React

Mňam, ta špenátová roláda je přímo... k nakousnutí :D

33 Tery Tery | Web | 9. august 2015 at 10:54 | React

Wow, ta roláda vypadá přímo božský! Nakoupím ingredience a hned se do toho pustím :-D

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement
© LinDa
Zákaz kopírovnaia článkov a mojich fotiek. Keby predsa len hej, tak sa najskôr ozvi na e-mail uvedený v menu.

Príď zas :D